Orienteringsbanan

Den vanligaste formen av orientering är att ta sig runt en bana och besöka kontroller i en förutbestämd ordning. Varje kontroll är märkt med en orangevit skärm och någon form av stämplingssystem så att du kan registrera att du varit där.

 

Banpåtryck

På kartan finns orienteringsbanan som består av startpunkt, kontroll och mål. Kontrollerna är sammanbundna med raka linjer som är fågelvägen mellan kontrollerna. Det är också fågelvägen som räknas som banlängden. Det är inte alltid man kan springa eller bör springa rakt på så den verkliga sträckan som man springer är ofta längre än själva banlängden.

 

Från sistakontrollen in i mål finns snitsling vilket ibland kan finns ute på banan också. Andra banpåtryck som kan finnas är förbjudet område, vätska och sjukvård.

 

 

 

Kontrollen

I mitten av varje kontrollring på kartan finns ett terrängföremål där kontrollen är placerad. I terrängen är kontrollen markerad med en orangevit skärm.

 

 

 

 

 

Kontrollbeskrivning

Kontrollbeskrivningen (kallas också kontrolldefinition, kontrollangivelse) beskriver mer detaljerad information om kontrollerna och orienteringsbanan

  • Varje kontroll har en unik kodsiffra som sitter på kontrollen och som även står på kontrollbeskrivningen. Kodsiffran bekräftar att du är vid rätt kontroll.
  • Kontrollbeskrivningen anger även mer detaljerad information om kontrollen, exempelvis vilket terrängföremål kontrollen sitter vid och på vilken sida, exempelvis södra sidan av stenen.

 

Bild SOFT

 

 

Stämpling

På tävling är elektronisk tidtagning och ibland även på träning. För att registrera att du besökt alla kontroller i rätt ordning behöver du ett kontrollchip att stämpla med vid kontrollerna. Efter målgång stämplar du ut vilket betyder att du registrerar dina kontrollstämplingar i arrangörens tävlingssystem och får bekräftelse på att du är godkänd. Du måste alltid stämpla ut vid målet för att arrangören ska veta att du är tillbaka och välbehållen, även om du inte skulle ha fullföljt hela banan.

 

 

Orienteringsskolan - planera din sträcka

Trailrunning Sweden har gjort en orienteringskola i olika delar. I orienteringsskolan går de igenom grunderna för orientering i olika avsnitt.

 

Se del 3 om orienteringsbanan nedan.