Utrustning och teknik

Utrustning

I orientering finns det, liksom i andra idrotter, specifik utrustning som är mer eller mindre viktig för att göra din upplevelse bra och rolig.

 

Heltäckande klädsel

När vi orienterar i skogen är heltäckande klädsel ett krav. Med heltäckande klädsel menas att hud inte får vara bar på ben och bål. Långa byxor och t-shirt går alltså bra att orientera i.

 

Orienteringsskor

Det går bra att springa i vanliga löparskor, men det finns också specifika orienteringsskor. Skillnaden mot vanliga löparskor är att orienteringsskor har en sula med ordentligt grepp och är gjorda i material som inte tar åt sig så mycket väta och blir därmed inte lika tunga. Orienteringsskor är ofta mer hållbara mot kvistar och dylikt jämfört mot vanliga löparskor.

 

Kompass

Kompass rekommenderas. Den är till god hjälp när du ska passa kartan och hålla riktningen. Det finns olika modeller av kompasser. Den vanligaste modellen är tumkompassen, men även linjalkompass eller handledskompass fungerar lika bra. Valet är mer en smaksak.

 

Nässjö OK har några tumkompasser som du kan få låna vid träningar. Blir du mer aktiv och är med kontinuerligt rekommenderas att köpa en egen kompass.

 

SportIdent-pinne

Ska du vara med på tävlingar behöver du en elektronisk stämplingsbricka. Stämplingssystemet SportIdent är det som används allra mest i Sverige. SportIdent-pinne är enheten som du använder för att stämpla vid kontroller.

 

Nässjö OK har några SportIdent-pinnar som du kan få låna vid tävlingar. Blir du mer aktiv och är med kontinuerligt rekommenderas att köpa en egen SportIdent-pinne.

 

Var får jag tag på utrustning?

Mer information om klubbkläder finns här – länk

 

Det finns flera olika försäljare av orienteringsutrustning. Ett exempel på dessa är Pölder Sport (www.polder.se)som även har en fysisk butik i Nässjö.

 

SportIdent (www.sportident.se)säljer SportIdent-pinnar. Det finns flera olika modeller. Är du osäker på vilken du behöver köpa kan du fråga en klubbkompis om tips.

 

 

Teknik

Tävlingsanmälan – Eventor

Webbtjänst med kalender för tävlingar och andra arrangemang. Man anmäler sig till tävlingar via Eventor.

eventor.orienteirng.se

 

 

Livelox

Webbtjänst som visar löparens inspelade GPS-spår på orienteringskartan. Bra verktyg för att analysera vägval och bommar och lära sig hur andra orienterar.

www.livelox.com